Hyvän käytöksen opas koiranomistajalle

1. Hanki koira vain jos olet aivan varma, että kykenet kasvattamaan ja hoitamaan sen. Koira tarvitsee paljon huolenpitoa ja virikkeitä, eikä se viihdy yksin kotona. Muista myös, että koiran pitäminen ei ole halpaa. Eläinlääkärimaksut ovat kalliita ja muitakin menoja syntyy koiran kanssa jatkuvasti. Hyvä vaihtoehto on toisen omistaman koiran hoidossa avustaminen.
2. Älä ota isoa koiraa, jos sille ei ole tilavia olosuhteita.
3. Älä ota liian montaa koiraa, yhdessäkin on jo paljon hoitamista.
4. Ota kaikissa ratkaisuissasi ensisijaisesti huomioon kanssaihmiset. Huono käyttäytyminen leimaa muutkin koiranomistajat.
5. Huolehdi siitä, että koirasi haukkuminen ei häiritse naapureita. Myöskin pihalla haukkuessaan koira voi rasittaa suuresti naapureita ja naapurisopua.
6. Muista että lain mukaan koira saa olla vapaana ainoastaan omalla pihalla tai koirapuistossa (muutamia poikkeuksia: opaskoirat ym.) ja sielläkin ne ovat omistajan vastuulla.
7. Muista että koiraa ei saa viedä yleisille uimarannoille.
8. Muista että koiraa ei saa viedä toriaikana torille.
9. Muista että koiraa ei saa viedä lasten leikkipuistoihin.
10. Muista että koiraa ei saa viedä urheilukentille, eikä hoidetuille laduille.
11. Älä vie koiraa myöskään sellaisiin sisätiloihin, joihin koiraa ei saa viedä. Muista lisäksi että monet kanssaihmisistä ovat allergisia koirille.
12. Muista että koiran jätökset on korjattava taajamassa ja hoidetuilla alueilla aina.
13. Kunnioita luonnon ja muiden ulkoilijoiden rauhaa äläkä haukuta koiraa luonnossa. Muista myös että metsä on luonnoneläinten - ei koirien - koti.
14. Huomioi, että toisen alueella koiraa ei saa pitää milloinkaan irti ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Edellä olevan lisäksi koirat on pidettävä kytkettynä maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään saakka. Ns. irtipitoaikaa ei siis ole olemassa.
15. Älä anna koirasi hyppiä toisia ihmisiä vasten ellet ole varma että he pitävät siitä.
16. Kutsuessasi vieraita kotiisi älä anna koirien hyppiä heitä vasten tai muuten häiritä, ellet ole aivan varma että vieraasi pitävät siitä.
17. Kun sinut kutsutaan kyläilemään, ota koira mukaan vain jos se on tervetullut.
18. Muista että aina olet vastuussa koirastasi ja koirasi käytöksestä.